Wednesday, February 2, 2022

E-ITSPEA 1: Noppeid IT ajaloost

Noppeid IT ajaloost


1980 macOS

Esimene leiutis, mida tahaks käsitleda on Mac OS-i operatsioonisüsteemi leiutamine. Mac OS-i esimene versioon avaldati 1984. aastal koos esimese Macintoshi personaalarvutiga Apple'i poolt. Ühendades olemasolevaid arendusi ja oma ideid, lõid Apple'i programmeerijad Mac OS-i. 24. märtsil 2000 tutvustas Apple'i uus tegevjuht Steve Jobs operatsioonisüsteemi Mac OS X 10.0, mis on väga stabiilne. Uusim versioon on macOS 12.0 Monterey (2021). See sisaldab juba selliseid funktsioone nagu: saate oma Maci avada Apple Watchi abil, saate veebis kasutada Apple Pay.

 



2000 QR-kood


QR on lühend sõnast Quick Response, mis tähendab "kiire reageerimine".

Vaatamata oma suurusele võib QR-kood sisaldada suurt hulka andmeid. Kuid see pole peamine väärtus. QR-koodi skannides pääsete neile andmetele kohe juurde – sellest ka nimi. QR-koodid on vöötkoodide kahemõõtmelistest järglastest kõige populaarsemad. Parim osa on see, et õige tarkvaraga saab igaüks need dekrüpteerida ja see dekrüpteerimine on ühemõtteline. Nagu tulevikule kohane, on sellel oma morsekood – ilus ja ei vaja tuupimist.

 



2010 Apple AirPods

 

AirPodid on juhtmevabad kõrvaklapid ja vastava pistiku surm. 2016. aastal lõi Apple esimesed AirPodsid. 2019. aastal on nende müük hinnanguliselt 50 miljonit ühikut. Juhtmed puuduvad, mugav istuvus, 24-tunnine aku kasutusiga ja akuümbris. Mida veel vaja on, et neid osta?


No comments:

Post a Comment

E-ITSPEA 15: Eetika ja IT

  Brukeri ettevõte Ligi 60 aastat on Bruker edendanud loodus- ja meditsiiniteadusi kogu maailmas. Seejuures annab see olulise panuse meie üh...