Thursday, March 24, 2022

E-ITSPEA 8: IT proff...?

Erinevatel arenguetappidel seab programmeerija endale teatud eesmärgid ja see kajastub selles, kuidas ta tööriistakomplekti kasutab.

 

Juba esimesel etapil on eesmärk sama: lahendada probleem mis tahes vahenditega, kasutades olemasolevaid teadmisi. Selle perioodi koodi põhiomadused on sageli segased ja primitiivsed, koodistiili ei järgitud. Seda eristab ka muutujate halb nimetamine, mis ei peegelda olemust.

 

Teises etapis ilmneb arengujanu: programmeerija uurib uusi tööriistu, täiustab vanu. Ja kõiki uuendusi näidatakse loomulikult toimivas tootes. Sel perioodil muutub kood kirjaoskamaks, mõnikord isegi liiga palju, mis muudab teiste meeskonnaliikmete tajumise keerukamaks. Lisaks eristub kood meeskonna poolt vastuvõetud koodistiili järgimise ja keeruliste jaotiste kommentaarimärkide olemasoluga. Spetsialist demonstreerib aga probleemide lahendamise lähenemise ebastabiilsust, nn "tehnoloogialoomaaeda".

 

Mõne aja pärast saabub arusaam, et kuus kuud tagasi kirjutatud ülioptimaalse algoritmi mõistmine nõuab liiga palju aega. Sel hetkel kujuneb teadlikkus vastutusest koodi ja omaenda loetavuse eest, mille taga on kogemus, maailmanägemus, aga ka oskus leida kompromiss keerulise ja lihtsa vahel. Ja siis muutub programmeerija lõpuks laisaks. Laiskus on oskuste ja tõhususe märk. Tegelikult tähendab see seda, et kõik saab kohe algusest peale hästi tehtud, et hiljem ei peaks kulutama aega vigade parandamisele.

Selle perioodi koodi põhijooned on hõlpsasti loetavad, keerukad jaotised on minimeeritud, muutujate ja meetodite nimed kajastavad täielikult andmete ja toimingute olemust.

Ja mis kõige tähtsam, lisaks tõsisele lähenemisele keerulistele ülesannetele on olemas lihtsus ja kokkuvõtlikkus.

Ärge muretsege, kui midagi ei tööta. Kui kõik toimiks, vallandataks teid.


No comments:

Post a Comment

E-ITSPEA 15: Eetika ja IT

  Brukeri ettevõte Ligi 60 aastat on Bruker edendanud loodus- ja meditsiiniteadusi kogu maailmas. Seejuures annab see olulise panuse meie üh...