Thursday, March 17, 2022

E-ITSPEA 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

Kõigepealt käsitleme mõistet "copyleft". Copyleft kasutab autoriõiguse seadusi tagamaks, et ühegi isiku õigust kasutada, muuta ja levitada nii teost ennast kui ka sellel põhinevaid teoseid ei saaks piirata. Idee seisneb selles, et igaühel, kes levitab programmi muudatustega või ilma, ei ole õigust piirata vabadust seda edasi levitada või muuta. "Copyleft" garanteerib, et iga kasutaja on oma tegevuses vaba.

 

Sellega seoses jagatakse kõik tasuta litsentsid, sõltuvalt neis sisalduvatest tingimustest, tavaliselt kahte põhirühma:

 

·      lubav litsents

 

·      vastastikused litsentsid (vastastikune litsents, kasutatakse ka terminit "copyleft")

 

Lubavates litsentsides kaasnevad litsentsisaajale programmi kasutusõiguste andmisega minimaalsed tingimused (näiteks kohustus märkida autor teose hilisemal levitamisel ning tingimuste lisamine garantiide ja vastutuse välistamise kohta) .

 

Ristlitsentsimine paneb litsentsisaajale olulisemaid kohustusi, mille võtmeks on tavaliselt kohustus levitada programmi modifikatsioone samadel tingimustel, nagu levitati algset programmi või nendega ühilduvat.

 

Seega on lubavate litsentside alusel levitatav tarkvara oma programmides kasutamiseks kõige soodsam, kuna see võimaldab arendajal iseseisvalt kindlaks määrata enda loodud toote litsentsimise tingimused ega välista eelkõige kasumi saamise võimalust. loodud programmi kasutusõiguse andmisest kolmandatele isikutele arendajasõbralikus vormingus.


Kõige kuulsamad lubavad tasuta litsentsid on Berkeley Software Distributioni litsents (BSD, olemas kahes põhiversioonis – "originaal" (BSD-4 klausel) ja "modifitseeritud" (BSD-3 klausel)) ja MIT.

 

Seega on litsentsimislitsentside alusel levitatav tarkvara oma programmides kõige soodsamaks, kuna see võimaldab arendajal iseseisvalt määrata enda loodud toote litsentsitingimused ega välista eelkõige kasumi saamise võimalust. õigus kasutada loodud programmi kolmandatele isikutele arendajasõbralikus vormingus.

 

Tuntuimad tasuta litsentsid on Berkeley Software Distribution License (BSD, saadaval kahes suuremas versioonis - "originaal" (BSD-4 klausel) ja "modifitseeritud" (BSD-3 klausel)) and MIT.

No comments:

Post a Comment

E-ITSPEA 15: Eetika ja IT

  Brukeri ettevõte Ligi 60 aastat on Bruker edendanud loodus- ja meditsiiniteadusi kogu maailmas. Seejuures annab see olulise panuse meie üh...