Monday, April 4, 2022

E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

Varem kutsusime häkkereid inimesteks, kes teevad meie elu keeruliseks oma viiruste ja pahatahtlike programmidega. Tegelikult ei ole. Mitte igaüks meie maailmas ei ole määratud häkkeriks saama. See on au. Häkker on oma ala mees. Ta on seadmest, programmist (ülesandest) aru saanud niivõrd, et suudab vea parandada, parandada ka ilma vajalike vahenditeta, kasutades selleks vaid nuga, haamrit, lusikat.

Pidage meeles, et teil on kindlasti selline tuttav, kes on võimeline ebastandardseks mõtlemiseks. Ta ei mõtle ainult loogiliselt, ta on võimeline paradoksaalseteks, vaid ka õigeteks tegudeks. See on häkker – oma ala tõeline spetsialist. Tal ei pruugi olla haridust, kuid ta mõistab oma äri palju paremini kui keegi teine. Teda juhib teadmiste idee ja ta investeerib oma aega sellesse, et uurida seda, mida teised vajalikuks ei pea. Pidevalt otsib uusi lahendusi. Mõnikord suudab probleemi nähes ennastsalgavalt aidata ja lahenduse leida.

Varem pidasime häkkereid halbadeks inimesteks lihtsalt seetõttu, et halvad asjad jäävad paremini meelde. Me kipume unustama head. Kahtlemata on inimesi, kes selle selgeks saades lähevad "kurjuse teele", kuid neid pole palju. Tõeline "arvutihäkker" ei tee kurja. Ta ei riku midagi ära, sa ei märka tema kohalolekut. Väga võimalik, et ta siis ütleb sulle, kuidas paremini teha ja aitab palju.

Igal erialal on oma häkkerid – oma ala asjatundjad.

No comments:

Post a Comment

E-ITSPEA 15: Eetika ja IT

  Brukeri ettevõte Ligi 60 aastat on Bruker edendanud loodus- ja meditsiiniteadusi kogu maailmas. Seejuures annab see olulise panuse meie üh...