Tuesday, April 12, 2022

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid

Arendusmudel

 "Waterfall Model" (kaskaadmudel või "juga")

Üks vanemaid, hõlmab järjestikuste etappide läbimist, millest igaüks peab olema täielikult läbitud enne järgmise algust. Waterfalli mudelis on projekti lihtne hallata. Tänu jäikusele on arendus kiire, maksumus ja aeg on ette määratud. Kuid see on kahe teraga mõõk. Kose mudel töötab hästi ainult projektide puhul, millel on selgelt määratletud nõuded ja kuidas neid rakendatakse. Puudub võimalus astuda sammu tagasi, testimine algab alles pärast arenduse lõppemist või peaaegu lõpetamist. Selle mudeli järgi ilma mõistliku valikuta välja töötatud toodetel võib esineda vigu (nõuete loetelu ei saa igal ajal parandada), mis saavad teatavaks alles lõpus tänu rangele tegevuste järjestusele. Muudatuste tegemise hind on kõrge, kuna selle lähtestamiseks peate ootama kogu projekti lõpuleviimist.


Ärimudel

 

"Frantsiis"


Frantsiis on ettevõtte eduka ärimudeli litsentsimine kindlaksmääratud perioodiks. Näiteks Subway, McDonalds. Sel juhul maksab frantsiisivõtja ärimudeli arendajale teatud summa raha (litsentsitasusid). Sellise töösüsteemi eelisteks on madal riskiaste ja suure müüginumbri kiire saavutamine tänu tuntud kaubamärgi tuntusele. Samal ajal iseloomustab seda äritegevuse mudelit mitteautonoomia, projekti käivitamise väljendatud kulud ja madalam kasumitase.

No comments:

Post a Comment

E-ITSPEA 15: Eetika ja IT

  Brukeri ettevõte Ligi 60 aastat on Bruker edendanud loodus- ja meditsiiniteadusi kogu maailmas. Seejuures annab see olulise panuse meie üh...