Wednesday, February 23, 2022

E-ITSPEA 4: Info- ja võrguühiskond

Minu arvates kõige enam realiseerunud visioonpunkt on et kõik enim kasutatavad teenused, nii avaliku kui ka erasektori pakutavad, on lihtsad ja mugavad. Neid on lihtne leida ja tellida ning need on hästi ja tõhusalt märgistatud. Sellised teenused on Eestis saadaval kõikjal ja kõigile. Tagatud on, et isikul on alati andmed "kaasas", st. neid saab ohutult kasutada kõikides seadmetes. Ainuke raskus mis võiks tekkitada on see, et mõnikord meil on nii palju kanaleid kust info vaadata või näiteks kust saab osta endale sobiva teenust/kaupa et me isegi ei suuda valida... Aga selleks on meil näiteks olemas üks veebileht, kus saaks hindu võrrelda. (https://www.hinnavaatlus.ee/)

 

Kõige vähem realiseerunud võiks olla see, et inimesed on saanud IKT abil nn targaks tarbijaks. Praegu inimesed küll saavad hindu võrrelda, vaadata kommentaare või tutorial videosid, kust saab paremeni ülevaade toodest, kuid asi on selles et mitte kõik saavad aru mis täpselt nemad vajavad ja milleks. Minu arvates mida rohkem sul võimalusi raha raiskata, seda rohkem sina raiskad. Kõige halvem stsenaarium on et kui praeguses olukorras, kui peaegu kõik teevad kaugtööd, tellivad endale toitu e-poodidest ja suhtlevad ainult veebi kaudu, inimesed kaovad oma potentsiaale, tervis läheb halvemaks. 

Minu sõnum Teile, kasutage küll uusi tehnoloogiad ja uusi võimalusi, kuid ärge unustage tegeleda spordiga, suhelda oma perega/sõpradega ja elu nautimast.

No comments:

Post a Comment

E-ITSPEA 15: Eetika ja IT

  Brukeri ettevõte Ligi 60 aastat on Bruker edendanud loodus- ja meditsiiniteadusi kogu maailmas. Seejuures annab see olulise panuse meie üh...