Thursday, March 10, 2022

E-ITSPEA 6: Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

 The Case for Copyright Reform

 

Ausalt öeldes polnud ma siiani kunagi mõelnud autoriõiguse teemale seoses omandiõiguste küsimusega ja selle mõjuga kultuurile. Minu suhtumine eraomandisse on puhtalt negatiivne - omandiõigus kui probleemi juur pärsib põhimõtteliselt inimese töövõimet. Omandiõigusel põhinevale inimtegevuse vormile võib välja mõelda uusi ja uusi abifunktsioone, kuid olemus on järgmine: hetkel on omandiõigus inimtsivilisatsiooni arengu peamiseks pidurdajaks, kuna oli kunagi mingil määral kaasa aidanud tegur.

 

Päikeseenergiat saab ohjeldada, leiutada kõige tõhusam mootor, aga kui selle tegevuse aluseks on soov saada kasumit puhtalt merkantiilsel viisil koos müügi- ja edasimüümisvõimalusega, jäävad need katsed alati viljatuks.


Raamatu autor, kunagine piraadipartei asutaja Rootsis, arvab, mulle tundub, veidi rahulikumalt kui. Ta näeb lahendust autoriõiguse reformimise, mitte sellest täielikult loobumise küsimusele. Engströmi probleem minu vaatevinklist on püüd hoida ühiskonda praeguses seisus. Kuid autoriõiguse süsteem on vaid üks osapooltest, mis lahendab eranditult kumba – põhimõtteliselt õige.

 

Copyright-i õigus ilmus 1909 aastal. Sellest ajast peale on inimkond teinud suuri tehnoloogilisi edusamme, ilmunud on televisioon, kino ja raadio. Seadus töötati välja peamiselt nende uute suhtlusvormidega seotud intellektuaalomandi küsimuste käsitlemise raames

No comments:

Post a Comment

E-ITSPEA 15: Eetika ja IT

  Brukeri ettevõte Ligi 60 aastat on Bruker edendanud loodus- ja meditsiiniteadusi kogu maailmas. Seejuures annab see olulise panuse meie üh...